10 způsobů, jak efektivně využívat dešťovou vodu

destova voda sbirana do betonove jimky

Jak co nejlépe využít dešťovou vodu, kterou sbíráme do betonové jímky?
Jak ušetřit naše peníze i přírodu?
Máme pro vás 10 tipů, na co všechno můžete použít nasbíranou vodu. Některé vás dost možná překvapí.

 

Jak využívat dešťovou vodu z betonové jímky:

 

1. Zalévání zahrady (ručně)

zalevame destovou vodou z betonove jimky

Nejčastější důvod, proč si lidé pořizují betonové jímky na dešťovou vodu. Zahrada spotřebuje spoustu vody, obzvlášť v horkých létech, které už začínají být typická i pro naši zeměpisnou šířku.

Ušetříte peníze i přírodu, obzvlášť v obdobích, kdy je vody opravdu málo. Blahořečit vás bude ale i vaše zahrada. Pro tu je dešťová voda skutečný „dar z nebes“. Není chlorovaná a jinak upravovaná a je tak nejpřirozenější zálivkou pro všechny rostliny.

 

2. Zalévání trávníku (kropení)

Toužíte po krásně zeleném upraveném trávníku? V současných horkých létech už to začíná být luxus a pro mnoho lidí také vizitka vašeho nešetrného přístupu k přírodě. Napojte ale vaši jímku na váš zavlažovací systém a můžete se radovat ze zeleného trávníku bez černého svědomí

 

3. Plnění bazénu dešťovou vodou

Nevadí vám koupání v moři nebo přehradě? Proč by vám mělo vadit koupat se v dešťové vodě? Dešťová voda je relativně čistá, a z betonové jímky je mnohem lepší kvality než většina tradičních přírodních koupališť.

 

myti psa destovou vodou4. Koupání domácích mazlíčků

Vaši čtyřnozí přátelé koupání vůbec nemusí. A odborníci vám také potvrdí, že jim ani moc nesvědčí. Srst a kůže zvířat není nadšená z chlorované vody a kosmetických přípravků, které ji jen odmastí. Bláto a prach ale dolů musí, obzvlášť když je váš pes opravdu domácí. Dešťová voda je pak pro jeho pokožku lepší volba než voda z vodovodu.

 

5. Domácí mytí auta

I auto se dá mýt ekologicky a hospodárně. A i u něj platí, že s autokosmetikou se to nemusí tolik přehánět. Jednou za čas dopřejte svému čtyřkolovému miláčkovi plnou péči, ale většinou stačí jen spláchnout vodou. S pomocí čerpadla a hadice můžete dešťovou vodou z betonové jímky ostříkat vaše auto i u domu. Pokud nepoužijete kosmetické přípravky, neměla by to být dle odborníků ekologická zátěž.

 

6. Praní prádla

Dešťovou vodou z betonové jímky se dá nahradit i veškeré „nepitné“ využití kohoutkové vody v domácnosti. Můžete ji napojit i k přívodu pračky. Srážková voda je také “měkká”, takže nezpůsobuje usazování vodního kamene a šetříte také na prostředcích pro změkčení vody.

 

7. Splachování WC dešťovkou

Proč lít drahou vodu do odpadu? Rozvod užitkové vody a pitné vody lze oddělit.

 

8. Fontány, rybníčky a jiné okrasy zahrady

Skalka se zurčícím potůčkem? Vše je možné. Jímka, dešťová voda a čerpadlo.

 

9. Sprchování z domácí nádrže

Pokud se vody „nenalokáme“, je zcela bezpečné se omýt i vodou z kvalitně uchovávané vody z betonové jímky. Využijete to pravděpodobně nejvíce na zahradě, na omytí dětských nožek z pískoviště apod. S pomocí filtrace získáte ale vodu na sprchování jako z kohoutku.

 

Betonová jímka

10. Pitná voda z betonové jímky

Věděli jste, že dešťovou vodu můžete i pít? Stačí ji vyčistit, stejně jako se to dělá v čističce. S filtračním zařízením můžete být zcela soběstační a nezávislí na dodávkách vody.

 

 

Jak díky dešťové vodě ušetřit?

Využití dešťové vody je opravdu široké. Dá se díky němu ušetřit až 50 % spotřeby vody v domácnosti. Cena vody za posledních 10 let vzrostla dvojnásobně a díky jejímu nedostatku se předpokládá další růst nákladů na vodné a stočné.

Vodu můžete zachytávat do různých nádrží, ideálním řešením jsou betonové jímky na dešťovou vodu. Dlouho vydrží a jsou dokonce levnější než plastové. Musíte samozřejmě počítat s náklady na vyhloubení jámy a samotnou jímku (viz ceník betonových jímek zde). Tato investice se však dlouhodobě vyplatí. Získáte také soběstačnost a záložní zdroj vody pro všechny případy a samozřejmě kromě své peněženky šetříte i přírodu.

Úvodní náklady můžete navíc snížit čerpáním dotace ministerstva životního prostředí z programu Dešťovka.

Kontakt - vedoucí prodeje

“Děláme jímky. Z pořádného betonu. Už přes 20 let.
Zavolejte nebo napište, rádi vám poradíme.”

Petr Novák, vedoucí prodeje

info@betonovejimky-septic.cz

+420 723 354 896
+420 720 127 710