Jímka na odpadní vody k vyvážení

3D jednokomorové betonové jímky

Kam s odpadní vodou?

Stavíte rodinný dům? Tak to už jste určitě řešili, nebo budete řešit, jak odvádět z Vašeho domu
odpadní vodu. Toto je jedno z důležitých rozhodnutí. Někdy si to ani neuvědomujeme, ale každý průměrný Evropan spotřebuje za den svým způsobem života mnoho litrů vody. Nejvíce vody spotřebovává normální průměrná domácnost praním, mytím a splachováním toalety.  Po všech těchto aktivitách nám zbyde nepotřebná odpadní voda. Otázka zní: Kam s touto vodou? Pokud nemáte možnost se napojit na veřejnou kanalizaci, nebo není ve Vašich silách si pořídit vlastní domovní čističku odpadních vod (velice nákladné řešení). Nezbývá Vám již mnoho variant. Jedním možným řešením může být použití žumpy, jinak řečeno bezodtokové jímky na vyvážení. A právě o této variantě se dočtete na následujících řádcích. 

 

Jakou jímku?

V případě, že už jste tedy definitivně přesvědčeni o pořízení jímky, budete následně čelit zásadnímu rozhodnutí, a to vybrat správnou velikost (objem).
Velikost jímky je udávána v metrech krychlových a není zcela jednoduché vybrat tu správnou, která nebude pro Váš dům ani malá, ani zbytečně velká. 

Nezoufejte, nyní Vám pomůžeme se správným výběrem. Jak už bylo zmíněno v prvním odstavci, za den je jeden člověk schopen vyprodukovat mnoho litrů odpadní vody. Například průměrný člověk v roce 2018 vyprodukoval za den 90 litrů odpadních vod. Váš výběr správné velikosti jímky tedy bude hlavně záležet na počtu obyvatel domu. Další neméně důležitý faktor pro pořízení správné velikosti žumpy je interval vyvážení. Jímku Vám mohou vyvážet jednou za 14 dní, jednou za měsíc, nebo dokonce jednou za 3 měsíce. Výsledný vzorec, podle kterého si můžete spočítat přibližnou požadovanou velikost vaší jímky, je: 

betonova jimka jednokomorova nakresV=p*v*t

Kde proměnné znázorňují:

V – požadovaný objem jímky

p – počet lidí v domácnosti

v – průměrná vyprodukovaná odpadní voda za den na osobu (v metrech krychlových)

t – interval vyvážení (ve dnech)

Příklad výpočtu pro tří člennou rodinu, která chce vyvážet jímku jednou za měsíc: (vyprodukovaná odpadní voda za den na osobu = 90 l = 0,09 m3 ; interval vyvážení = 1 měsíc = 30 dní) 

V=p*v*t=3*0,09*30=8,1 m3

Kvůli efektivitě a úspoře by se měl objem jímky také volit s ohledem na velikost fekálního vozidla, které Vám bude jezdit vyvážet Vaši žumpu. Objemy těchto vozidel jsou často 5, nebo 10 m3

 

Žumpa bez zápachu

Mnoho lidí bohužel hned zavrhuje použití žumpy z důvodu zápachu při jejím vyvážení. Tuto nepříjemnost ale můžete hravě obejít díky použití fekální rychlospojky. Ta umožňuje vývoz odpadních vod ze žumpy bez jejího otevření. Zbavíte se tak veškerého zápachu, který byl v dřívějších dobách s touto činností doprovázen. Díky dalším přídavným zařízením, jako je například ukazatel stavu hladiny, nemusíte jímku už vůbec otvírat. Fekální vozidlo nemusí ani vjíždět na Váš pozemek a ničit Vám tak například povrch trávníku. Stačí jen zabudovat koncovku fekální rychlospojky na hranici vašeho pozemku.

 

Doufáme, že Vám tento článek alespoň trochu pomohl s výběrem jímky na odpadní vody. A vymazal z vaší mysli zažité předsudky například o zápachu, který vývoz žump v minulosti doprovázel. Neváhejte na nás směřovat jakékoliv další dotazy. Rádi Vám se vším pomůžeme a vyjdeme vstříc.

 

Osazená jednokomorová jímka o objemu 6 m3
Osazená jednokomorová jímka o objemu 6 m3
Usazená dvoukomorová jímka
Usazená dvoukomorová jímka

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

Kontakt - vedoucí prodeje

“Děláme jímky. Z pořádného betonu. Už přes 20 let.
Zavolejte nebo napište, rádi vám poradíme.”

Petr Novák, vedoucí prodeje

info@betonovejimky-septic.cz

+420 723 354 896
+420 720 127 710